Rob Lamet, Trigion
Hallo Rob, wil je je even kort voorstellen?
Mijn naam is Rob Lamet. In dienst bij Trigion sinds december 1989. Destijds heette het nog NVD (Nederlandse Veiligheidsdienst). In 1995 startte in Alphen aan den Rijn een beveiligingscollectief. Hierbij ben ik betrokken geweest tot december 2016.
Wat houdt jouw functie bij Trigion precies in?
Ik ben mobiel surveillant en coördineer daarnaast de collectieve bedrijfsterreinbeveiliging in Barendrecht.
Kun je wat meer vertellen over Trigion?
Trigion is een grote organisatie, die actief is in de domeinen cybersecurity, techniek, consultancy, integrale dienstverlening, security services, safety services, entreemanagement, publiek domein en facilitair management.
Wat is de rol die Trigion speelt bij de veiligheid op de Barendrechtse bedrijventerreinen?
Voornamelijk een preventieve rol. Door mobiele surveillance en camera's.
Tijdens de surveillance richten wij onze aandacht op de panden van de deelnemers. Wij ondernemen actie bij het aantreffen van open ramen of deuren en andere calamiteiten.
Elke deelnemer heeft een objectcode. Onder die code zijn bij de meldkamer van Trigion alle benodigde gegevens van de klant bekend. Informatie uitwisseling tussen meldkamer en auto gaat zeer snel via internet.
Het is belangrijk, dat onze surveillanceauto bij een inbraak- of brandalarm als eerste wordt gewaarschuwd. Wij zijn altijd in de buurt en kunnen dus snel ter plaatse zijn om de eventuele schade zo veel mogelijk te beperken.
Standaard controleren wij het pand extern. Bij deze vorm "alarmopvolging tot aan de voordeur" moet ook een waarschuwadres ter plaatse komen.
Ondernemers, die niet uit bed willen worden gebeld kunnen een keyholding abonnement afsluiten. Bij deze vorm verzorgen wij ook de "alarmopvolging achter de voordeur".
Wat zijn de laatste ontwikkelingen qua preventie?
De formule qua preventie an sich niet. Het gaat nog steeds om opvallende surveillance auto's en cameratoezicht.
De camera's zijn de laatste jaren steeds beter geworden. Alarmcentrales krijgen steeds betere data, bijvoorbeeld of bij een inbraakalarm één of meerdere zones zijn geactiveerd.
Daardoor is de situatie sneller helder en kan de afstemming met de Politie sneller gebeuren.
Welke ontwikkelingen zie je over de jaren heen qua criminaliteit op de bedrijventerreinen?
De gewilde artikelen veranderen. Een aantal jaren geleden werden bijvoorbeeld veel pc-beeldschermen gestolen. Deze lijken nu niet meer interessant. Het aantal daadwerkelijke inbraken is sowieso behoorlijk afgenomen. Ik denk dat de collectieve surveillance hier een belangrijke rol in speelt. Criminaliteit lijkt zich dan te verplaatsen naar plaatsen waar dit allemaal niet op orde is.
Welke tips wil je onze ondernemers zeker meegeven?
Wordt vooral deelnemer van de collectieve beveiliging (als u dit nog niet bent). Samen staan we sterk en hoe meer ondernemers deelnemen, hoe meer we preventief kunnen werken.
Zorg dat uw bedrijf goed is afgesloten. Maar zorg daarnaast ook voor een goede alarminstallatie en een up-to-date actiepatroon bij uw alarmcentrale. En, oefen situaties.